De arbeidsmarkt, het is een en al concurrentie. Voor het eerst in jaren is er een groter aantal vacatures dan werklozen, maar het blijft nog steeds een gevecht voor de allermooiste banen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat jij een van deze goede banen krijgt? Over het algemeen wordt er bij een sollicitatie als eerste naar je CV gekeken aangezien dit een soort samenvatting van jezelf is. Het is natuurlijk afhankelijk van de baan waarvoor je solliciteert, maar over het algemeen worden werkervaring, natuurlijk een goede scholing en vrijwilligerswerk in sommige gevallen erg gewaardeerd. Wat betreft je persoonlijkheid wordt er met name gekeken naar eigenschappen als perfectionistisch, leiderschap en doorzettingsvermogen. Om jezelf te verbeteren kun je dus bijvoorbeeld een persoonlijk leiderschap training nemen, maar ook meer werkervaring opdoen.

Een goede CV

Je moet dus jezelf ontwikkelen om kans te maken in de huidige arbeidsmarkt. Zoals eerder vermeld kan dit door een mooiere CV op te bouwen en door aan je persoonlijkheid te werken. Je CV kun je zelf aanpassen door op een aantal punten te letten, maar het kan ook lonen om je curriculum vitae na te laten kijken door mensen die er meer verstand van hebben. Als je zelf een CV wilt maken kan het ook helpen om er een van internet naast te houden en deze opbouw over te nemen. In deze opbouw zijn onderdelen die voorkomen natuurlijk je scholing, eerdere werkervaring en je persoonlijke gegevens. Ook kan het al een basis van je persoonlijkheid geven als je eventuele hobby’s onderaan erbij zet.

In jezelf investeren

Wat betreft je daadwerkelijke ontwikkeling is het verstandig om in jezelf te ‘’investeren’’. Zo’n investering in jezelf kan met name door het uitvoeren van extra scholing, maar er zijn ook andere manieren. Zo zijn er mensen die liever in een werkomgeving aan zichzelf werken, zijn er mensen die het liever doen door middel van een scholing en ook zijn er mensen die bijvoorbeeld eerst op zoek moeten naar zichzelf door bijvoorbeeld een reis te maken en daar verschillende culturen en gedachten te ervaren. Op deze manier ben je je ook breder aan het oriënteren en kan voor sommige beroepen een erg interessante aanvulling van je CV zijn.

Ervaring op de werkvloer

Als je liever je ervaring opdoet in een werkomgeving, is het zaak om veel te werken in een omgeving die relevant is voor het beroep wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken. Als je veel werkervaring opdoet zul je jezelf namelijk in deze richting ontwikkelen en dit zorgt ervoor dat je goed weet waar je het over hebt als het over een onderwerp gaat en jij ook de aanpak van dat type baan goed kan begrijpen.

Leren in de schoolomgeving

Tot slot is er ook de leeromgeving waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan growth marketing training of een persoonlijk leiderschap training. Er zijn vele trainingen die jou kunnen helpen jezelf goed te ontwikkelen, maar je moet zelf alleen nog even de juiste kiezen. Ook kan het een aanrader zijn om juist een training te doen wat op het eerste gezicht afwijkend lijkt, maar als je een goede link kunt leggen tussen deze afwijkende cursus en je doel, dan kan dit juist erg sterk zijn. Je bent dan namelijk in staat iets ook van een andere kant te bekijken. Dit kan dus een extra goede ontwikkeling van jezelf zijn.