Heb je het voor elkaar? Heb je je motorrijbewijs gehaald en wil je de komende lente en zomer lekker wat kilometers maken op de motor? Dan zul je ergens een motor moeten huren of lenen. Of, en dat is misschien een beter plan, je eigen motor kopen. Kies je voor het laatste? Dan zul je wel het een en ander moeten regelen. Denk dan, bijvoorbeeld, aan een motorverzekering. Een motorverzekering is verplicht voor je de weg opgaat en je regelt een motorverzekering dan ook direct zodra de motor op jouw naam staat. Of het nu om een tweedehands exemplaar gaat of om een gloednieuwe motor, zonder motorverzekering mag je de weg niet op.

Is een motorverzekering afsluiten erg lastig?

Het afsluiten van een motorverzekering kost je maar een paar minuten. Je kunt online motor verzekeren nog in de winkel regelen, gewoon via je mobiel. Je zult alleen even moeten bepalen welke motorverzekering je wilt. Er zijn, net als bij autoverzekeringen, verschillende varianten die lopen van heel basic tot heel uitgebreid. Het spreekt voor zich dat de kosten oplopen naarmate de verzekering meer uitgebreid is. Toch moet je ook goed kijken naar wat jij nodig hebt. Een nieuwe motor verzeker je, over het algemeen, all risk. Bij een oudere motor kies je tussen een WA verzekering en de WA beperkt casco verzekering.

Zorg goed voor jezelf en voor anderen

Oké, de verzekering is geregeld, nu is het tijd om een goed pak aan te schaffen. Je koopt een motorpak het liefst nieuw. Je weet dan zeker dat het goed past én dat er geen ongelukken mee hebben plaatsgevonden. Hetzelfde geldt voor je helm, je handschoenen en je schoenen. Draag alles altijd. Ook als je de motor alleen even van de ene naar de andere garage gaat rijden. Neem geen passagiers mee die geen beschermende kleding dragen. Zonder deze beschermende kleding kan een kleine valpartij al heel grote gevolgen hebben.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Op de motor ben je kwetsbaar. Je hebt immers niets om je heen en je bent overgeleverd aan weer en wind. Maar je loopt ook het gevaar dat andere weggebruikers je niet zien of je te laat zien. Je kunt maar beter altijd rijden alsof niemand je ziet. Jij moet dus met alle medeweggebruikers rekening houden. Inschatten of er voldoende ruimte is en steeds flink afstand houden. Zeker op de motor is het van groot belang om je aan de verkeersregels te houden. Al geldt dat eigenlijk voor iedereen, toch?