Is een van uw dierbare onlangs overleden of bent u zich alvast aan het voorbereiden op wat komen gaat? Dan bent u waarschijnlijk ook al langs het kopje uitvaart gekomen. Een uitvaart is de laatste groet aan een persoon voordat hij of zij naar hun laatste bestemming afreist. Toch wordt deze laatste groet, het afscheid, steeds belangrijk gevonden ook door de mensen die nog achterblijven. Het is ook een moment waarop het leven in zijn totaliteit overdacht en gevierd wordt. Wie zijn leven dat ook moge zijn. Daarom een aantal waardevolle tips die een uitvaart nog meer passend en persoonlijk zullen maken.

Het soort uitvaart

De uitvaart kan op twee soorten manier gehouden worden, met een begrafenis of door middel van cremeren. Voor welke uitvaart gekozen hangt wordt in de meeste gevallen bepaald aan de hangt van de wens van de overledenen. Bij oudere mensen is deze vaak wel al bekend maar mocht het toch niet bekend zijn dan is het uiteraard aan de familie of andere dierbare die de begrafenis regelen. Betreft het een jonger persoon? Dan is de wens vaak nog niet bekend en ook dan is het aan de dierbare om aan te geven welk type uitvaart er gehouden gaat worden. Uiteraard hoeft u deze en alle andere beslissing nooit alleen te nemen. In het gehele traject wordt u begeleidt door een medewerker van een uitvaartzorg naar keuze.

De kist en het vervoer

Essentiële benodigdheden bij een uitvaart zijn uiteraard de kist en het vervoer. Ook bij deze keuze staat de wens van de overledenen altijd voorop maar mocht deze wens er niet zijn of er is nooit over gesproken dan is het aan de dierbare. Vooral bij deze stap kan er een zeer persoonlijke draai aan de uitvaart gegeven worden. Denk bijvoorbeeld aan een houten kist waar dierbare nog een laatste boodschap op kunnen zetten of een bepaald materiaal of model wat qua eigenschappen aansluit bij de overledenen. U kunt de kist zelfs helemaal naar eigen wensen laten bouwen. Ook wat betreft het vervoer is er steeds meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een normale wagen van het uitvaartcentrum maar ook een koets met paarden is mogelijk of ander vervoer zoals een opgebouwde bus, kar of bakfiets. Niets is te gek en de keuze hierin is volledig aan u.

De locatie en de ceremonie

Waar de uitvaart plaatsvindt hangt ook af van de wens van de overledenen of dierbare. Een begraafplaats of crematorium behoren dat de meest voornaamste keuzes maar ook hierin is steeds meer mogelijk. Ook wat betreft de ceremonie kan hier compleet een eigen invulling aan gegeven worden. De ceremonie kan zo kort of lang mogelijk gehouden worden (wel binnen een bepaalde tijdslimiet) zoals de overledene of dierbare dat wenst. Na de uitvaart is er ruimte tot condoleance mocht dat gewenst zien met gewenste catering zoals koffie, een borrel en/of iets te eten.