Vuurwerk kan voor veel honden als niet prettig worden ervaren. Vooral als ze het bij oud en nieuw voor de eerste keer horen. Vuurwerkangst hond komt jammer genoeg vaak voor. Zo bang dat ze in een hoekje gaan zitten en hier niet meer wegkomen. Of ze blijven de hele avond janken en blaffen. Wat u ook probeert uw hond staat dan grote angsten uit. Harde knallen kunnen namelijk veel stress veroorzaken. Ze zien deze situatie als een bedreigende situatie. Bijna elke hond heeft wel in een bepaalde mate last van het vuurwerk. Het ene ras is hier gevoeliger voor dan het andere ras. Ook is elke hond verschillend en reageert elke hond anders op de vuurwerksituatie. Het is daarom belangrijk om goed in te schatten hoe jou hond reageert op vuurwerk en hem voor te bereiden op vuurwerk. Het is niet alleen belangrijk voor het vuurwerk van oud en nieuw, maar het komt ook goed van pas bij onweer of een storm. 

Trainen 

Er zijn gelukkig verschillende manieren om honden voor te bereiden op het vuurwerk en ze leren om te gaan met de angst voor vuurwerk. Het is belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Op jonge leeftijd, als pup, kunnen ze nog veel aanleren. Zo kan de hond al vroeg aan harde geluiden wennen en kan worden voorkomen dat ze op latere leeftijd angstig zijn. Dit kan door ze eerst te laten wennen aan zachte geluiden terwijl je met de hond speelt of traint. Vervolgens wordt het volume steeds harder als de hond goed reageert. Uiteindelijk kan u dan geluiden van hard vuurwerk afspelen. Zo went de hond aan de geluiden en zou hij niet meer schikken bij oud en nieuw. Vergeet dan niet tijdens oud en nieuw met hem te spelen en te trainen. Net zoals werd gedaan bij het trainen. Het is vooral belangrijk om als baasje niet angstig te zijn. Honden voelen vaak goed aan hoe de omgeving zich voelt. Het is daarom belangrijk om ook zelf rustig te zijn en te laten zien dat ze nergens bang voor hoeven te zijn.  

Veilige plek in huis 

Daarnaast is het heel belangrijk dat de hond een veilige plek in huis heeft. Het liefst een ruimte met weinig ramen, dichte gordijnen en zo min mogelijk geluid. Door bijvoorbeeld lichten, een radio of televisie aan te laten kan de hond worden afgeleid en het geluid van buiten minder horen. Om de hond nog verder af te leiden kan er met een speeltje worden gespeeld of een lekkere kluif krijgen. Ook een comfortabele mand of kussen kan helpen om de hond verder te laten ontspannen. Probeer vroeg in de avond uw hond uit te laten, wanneer het nog rustig op straat is. Zo kan uw hond zijn behoeften doen en hoeft vervolgens niet meer het huis uit. Houdt uw hond wel aangelijnd, het kan zijn dat ze willen vluchten doordat ze schikken.