Ga je dit voorjaar voor langere tijd op vakantie, en wil je eigenlijk graag je eigen huis verhuren? Of zit je er al een tijdje over na te denken om een deel van je stadswoning open te stellen voor verhuur, bijvoorbeeld aan studenten of verhuren aan expats? Op wat voor soort manier je ook huisbaas wil worden, lees gauw verder voor alle ins-en-outs. Hier is alles wat je moet weten over het verhuren van je eigen huis, van vergunning tot huisregels. 

Bedenkingen 

Zoals met alles is het goed om even stil te staan bij de waarom en de hoe van dit alles. Eerst de waarom: wat maakt dat jij en/of je partner en/of je huisgenoot(en) het verlangen voelen om jullie huis deels of helemaal te verhuren, voor langere tijd? Is het een kwestie van geldnood, en bestaat er in dat geval een makkelijkere manier om aan geld te komen? Is het een kwestie van het zonde vinden dat het huis zo lang leeg staat omdat jullie langere tijd in het buitenland of in een andere woning spenderen, en is het dan niet een betere zaak om de huidige woning te verkopen? Pas als je langs al deze vragen bent gelopen en nog steeds zeker bent van het eigen huis verhuren, ben je klaar om huisbaas te worden. Het moet niet een uitstapje voor je zijn; dat is waar de voorgaande vragen je tegen proberen te beschermen. Een huis verhuren is een serieuze taak.

Authentieke huisbaas

Als je zelf ooit weleens huurder bent geweest, maar ook als je gewoon een weldenkend mens bent, begrijp je als geen ander het belang van een goede en betrouwbare huisbaas. Een huurhuis is in veel opzichten iemands leven; dat zal met jouw huis en jouw huurproject ook zo zijn. De eerste stappen die je moet zetten zijn, natuurlijk, de juridische stappen. Zorg dat je alle juiste vergunningen hebt gezet en dat alles waterdicht is en helemaal klopt, zodat jij én je huurder(s) straks niet onnodig in de problemen komen. Nog iets om goed over na te denken zijn je huisregels. Wat voor huurder(s) wil je aannemen? Hoeveel huur vraag je, en is daar een verhogingsregel voor? Wat verwacht je van je huurder(s) en wat kunnen zij van jou verwachten?

Mocht het nog niet duidelijk zijn; de boodschap van dit artikel is voornamelijk het verantwoordelijk omgaan met je eigen huis verhuren. Natuurlijk is het een leuk project, maar het is ook iemands huis en leven. Succes!