Werken voor de rijksoverheid, werken voor je land, het is vrijwel hetzelfde. Omdat het land natuurlijk erg groot is, betekent dat ook dat er erg veel verschillende functies zijn binnen de overheid. Om jou ideaal op te leiden voor deze functies zijn er speciale Opleidingen Rijksoverheid. Deze opleidingen hebben, zoals de naam al suggereert, jou op te leiden voor een baan bij de rijksoverheid. Dit kan op verschillende niveaus: van MBO tot master, de rijksoverheid heeft iedereen nodig. De rijksoverheid heeft natuurlijk als functie om Nederland een nog beter en mooier land te maken, maar wil hierbij niet het individu aan de kant zetten. Jij als werknemer wordt dus niet gezien als een nummertje, maar de rijksoverheid ziet jou als een professional die hard nodig is om de uiteindelijke droom te verwezenlijken.

Het aanbod van opleidingen

Er is een gigantische variatie aan functies binnen de overheid en om je hier goed op voor te bereiden zijn er allerlei opleidingen die hier goed bij aansluiten. Op MBO niveau zijn er bijvoorbeeld de opleidingen praktisch bestuursrecht, klimaatwet en milieurecht basis. Op HBO niveau worden er onder andere integrale veiligheid, bestuurskunde en kwaliteits- en procesmanagement aangeboden. Op Masterniveau is er ook ruime keus, enkele voorbeelden hiervan zijn master of business administration, master in management and innovation en master management, cultuur en verandering. Volop keus dus!

Het waarborgen van de relevantie

Deze opleidingen hebben zoals eerder vermeld het doel ervoor te zorgen dat je aan een goede baan kan komen, waarbij de scholing erg goed aan zou sluiten bij de overheid. Om te waarborgen dat deze scholing voortdurend relevant blijft, wordt er continu gekeken of de onderwerpen nog wel actueel zijn en of ze er nog steeds toe doen. Dit wordt gedaan door deskundige docenten die vanwege hun passende werkervaring erg goed kunnen beoordelen of het onderwijs nog steeds aan de eisen voldoet. Ook is deze vorm van leren erg goed voor het leggen van contacten. Deze contacten zullen namelijk in dezelfde wereld werkzaam worden/zijn en om deze reden kan het erg handig zijn zo nu en dan even met andere over onderwerpen uit jullie vakgebied te sparren.

Minder salaris voor meer zekerheid

Een nadeel aan werken voor de overheid is het salaris. De lonen in de commerciële sector liggen namelijk vaak aanzienlijk hoger. Aan de andere kant is het wel een van de meest zekere werkgevers die er is. Zo zal de overheid niet failliet gaan en zullen in tijden van crisis hier over het algemeen minder mensen worden ontslagen. Je levert dus eigenlijk een deel van je salaris in voor een grotere zekerheid dat je dit salaris wel zult behouden. Dit is een afweging die iedereen voor zichzelf zal moeten maken.

Een lading bureaucratie

Een ander veelgenoemd nadeel is de bureaucratie. Over het algemeen klopt dit stereotype helaas wel, al zijn er ook mensen die dit helemaal niet erg vinden en soortgelijke beroepen zullen vermoedelijk ook een nodige hoeveelheid bureaucratie met zich meebrengen. Als dit niet iets voor je is dan is wellicht werken voor de overheid niet het knelpunt, maar werken in die sector. Uiteindelijk blijft het dus een eigen afweging of een Rijksoverheid opleiding met als doel een baan binnen de overheid bij je past. Een grote baanzekerheid zal het in ieder geval wel met zich meebrengen.