Zit jij midden in een bouw -of renovatieproces en moet je, verwacht of onverwacht, een stuk van je tuin of een ander gedeelte grond laten uitgraven? Of wil je graag je tuin uitbreiden met een zwembad, maar moeten hier toch écht graafmachines aan te pas komen? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe zoiets werkt, zowel praktisch als aan de juridische kant. Zonder vergunning voor zoiets kan je flink in de problemen komen, maar hoe maak je nu overzichtelijk en zonder ellenlang telefoneren een graafmelding? Zoek niet verder; de Klic-App is er voor je. Een Klic melding doen is maar een klik weg, zoals ze zeggen. 

Het halve werk 

Voordat je de app downloadt en die graafmelding maakt, denk echter nog even na. Zet een stap terug en kijk naar je plannen. Er is hier wel aangenomen dat je plannen hebt, anders is het al helemaal een slecht idee om te gaan graven. Het plan dat er ligt voor een uitgraving, hoe groot of hoe klein ook, moet waterdicht zijn, anders is er bijna een garantie dat er iets misgaat. Schroom dus ook niet om advies te vragen aan mensen om je heen die vaker hebben geholpen bij dit soort dingen… én aan professionals. Afhankelijk van je eigen expertise en die van de mensen om je heen is het ook aan te raden om voor zoiets gewoon professionals in te huren, zowel voor het plangedeelte als voor het praktische werk. Als je ergens secuur en verantwoordelijk mee om wil gaan is het wel het graven rond je huis, toch? 

Een Klic weg

De plannen liggen er én zijn twee keer gecheckt, de gereedschappen zijn er en de mensen die ze gaan gebruiken ook. Alles staat klaar, maar nu moet je melding nog gemaakt én goedgekeurd worden. Met de Klic-App en een klic melding doen is dat zo gebeurd. Je kan hier een melding aan de gemeente maken van je toekomstige graafactiviteiten én meteen ook al je papierwerk inleveren; zo heb je in de toekomst alles bij de hand. Het aanvragen van een vergunning hiervoor moet vooral omdat je, technisch gezien, een verandering maakt op grond die gedeeltelijk of helemaal niet van jou is, én je verstoort het gewone straatbeeld. De gemeente wil hiervan op de hoogte zijn. 

Hou dus als je gaat graven zowel je plannen als de Klic-App bij de hand. Graaf ze!