Een van de belangrijkste aspecten van een succesvolle online business is een goede voorraad beheer. Je moet niet alleen je eigen voorraad in beheer houden, maar ook ervoor zorgen dat je voorraad op peil blijft en dat je voldoende voorraad hebt om aan de vraag van je klanten te kunnen voldoen. In dit blogpost ga ik in op hoe je je voorraad beter kunt beheren.

Bepaal het soort voorraad

Een van de eerste dingen die je moet doen, is bepalen wat voor soort voorraad je nodig hebt. Er zijn twee soorten voorraad: werkvoorraad en buffervoorraad. Werkvoorraad is de voorraad die je nodig hebt om je productieproces draaiende te houden. Buffervoorraad is de voorraad die je aanhoudt om tegenvallers op te vangen, zoals een piek in de vraag of problemen met je leveranciers.

Soort voorraad

Wanneer je weet wat voor soort voorraad je nodig hebt, kun je beter bepalen hoeveel voorraad je moet aanhouden. Er zijn verschillende manieren om dit te bepalen, zoals het uitvoeren van een vraagverwachting of het bepalen van de minimale en maximale voorraad. Een andere manier is door middel van een voorraadbeheersysteem. Dit is een softwarepakket dat je helpt bij het bepalen van de optimale voorraad.

Voorraad beheren

Wanneer je weet hoeveel voorraad je nodig hebt, is het tijd om je voorraad te gaan beheren. Er zijn verschillende manieren om je voorraad te beheren, zoals FIFO, LIFO, ABC-analyse en de voorraadoptimalisatietechniek. FIFO staat voor First In First Out. Dit betekent dat je eerst de voorraad verkoopt die je het eerst hebt ingekocht. LIFO staat voor Last In First Out. Dit betekent dat je eerst de voorraad verkoopt die je het laatst hebt ingekocht. ABC-analyse is een manier om je voorraad te classificeren in drie categorieën: A-voorraad, B-voorraad en C-voorraad. A-voorraad is je belangrijkste voorraad, B-voorraad is je minder belangrijke voorraad en C-voorraad is je minst belangrijke voorraad. De voorraadoptimalisatietechniek is een manier om ervoor te zorgen dat je altijd de juiste hoeveelheid voorraad hebt. Dit doe je door middel van een voorraadoptimalisatiesysteem.

Voorraad uitbesteden

Een andere manier om je voorraad te beheren, is door voorraad uit te besteden. Dit houdt in dat je je voorraad uitbesteedt aan een externe partij, bijvoorbeeld bij een opslagruimte Den Haag. Dit heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van de kosten, het verminderen van het risico en het verhogen van de flexibiliteit. Daarnaast wordt het steeds lastiger om je voorraad gemakkelijk bij de klanten in steden te krijgen i.v.m. wet en regelgeving van voertuigen in de stad. Je kan dit gemakkelijk oplossen door middel van cross docking transport.

Fulfilment

Fulfilment is een andere manier om je voorraad beter te beheren. Fulfilment houdt in dat je je voorraad uitbesteedt aan een externe partij die zich bezig houdt met het verzenden en retourneren van je producten. Dit heeft verschillende voordelen, zoals het verminderen van de kosten, het verminderen van het risico en het verhogen van de flexibiliteit.