erp systeem

Wanneer je als bedrijf het punt hebt bereikt dat spreadsheets alleen maar onoverzichtelijk zijn in plaats van overzichtelijk, dan wordt het tijd om naar een erp systeem te kijken. Erp systemen verzamelen en organiseren belangrijke bedrijfsinformatie en helpen organisaties om overzichtelijk en efficiënt te werken, zelfs als ze uitbreiden.

Een erp systeem is als het ware een applicatie die bedrijfsprocessen automatiseert en inzichten en interne controles biedt, gebaseerd op een centrale database die input verzamelt van afdelingen zoals boekhouding, productie, supply chain management, verkoop, marketing en human resources. Zodra de informatie in die centrale database is verzameld, krijgen leidinggevenden overzicht over de afdelingen. 

erp systeem

Waarom is het hebben van een erp systeem belangrijk?

Erp systemen zijn onmisbaar geworden voor bedrijven die middelen verstandig willen gebruiken. Zo kan het managers helpen bij het opnieuw toewijzen van menselijk en financieel kapitaal of het bouwen van efficiëntere kernbedrijfsprocessen die geld besparen zonder de kwaliteit of prestaties in te leveren.

Erp is ook zeer gemakkelijk in het gebruik van planning en coördinatie. Werknemers kunnen de huidige beschikbare voorraad en klantorders in detail bekijken en vervolgens inkooporders van leveranciers en de voorspelde toekomstige vraag vergelijken. Indien nodig kunnen zij bijsturen om problemen te voorkomen.