Een huis met een tuin geeft je vaak veel mogelijkheden om van je buitenruimte te kunnen genieten. Je hebt dan vaak een flink aantal vierkante meters, waar je bijvoorbeeld mooie planten of een fijne loungeset tuin neer kan zetten. Wanneer je in een appartement woont heb je deze luxe vaak niet: in het beste geval heb je een klein balkonnetje van slechts 2 of 3 vierkante meter. Daarom moet je bij het inrichten van je balkon slim te werk gaan: elk stukje ruimte dat je kan besparen telt immers! Lees snel verder om erachter te komen hoe jij je balkon optimaal kan inrichten, en er daardoor optimaal van kunt genieten!

Bedenk wat je allemaal met je balkon wilt doen

Aangezien op een balkon simpelweg niet alles mogelijk is, kan je beter eerst gaan bedenken op welke manier jij van je balkon gebruik wilt gaan maken. Zo kan je er voor kiezen om een leuk klein tuintje op je balkon te maken, maar dan zal het niet meer mogelijk zijn om met je vrienden in de zomer lekker van het zonnetje te genieten. Andersom zul je met een kleine balkon loungeset weinig ruimte overhouden voor planten en bloemen. Natuurlijk kun je dit wel afwisselen, maar dan moet je wel in je appartement de ruimte hebben om je balkonmeubilair te bewaren! 

Denk aan beschutting

Op een balkon heb je vaak weinig beschutting tegen de elementen. In een tuin zit je immers op grondniveau, en heb je de beschutting die planten, bomen, hekken en het huis bieden. Op een balkon zit je echter al snel een aantal verdiepingen hoog, en meestal is er weinig dat schaduw biedt in de zomer of bescherming tegen harde wind en regen in de andere seizoenen. Met een beetje klussen kun je hier snel verandering in brengen: een schaduwdoek kan je balkon in de zomer een heerlijke koele plek maken, en met wat palm matten om de balkonrailing zit je al snel wat warmer. 

Passen en meten

Doordat je slechts beschikking hebt over een klein oppervlak zul je vooraf al je meubilair op moeten meten, zodat je zeker weet dat dit ook op je balkon past. Houdt er vooral ook rekening mee dat je het op je balkon moet zien te krijgen. Een loungeset balkon moet dus niet alleen op je balkon passen, maar vooral ook door de deur van je balkon! Door de inrichting van de meeste balkons kan dit soms nog best een uitdaging blijken te zijn. Daarom is het vaak slimmer om met kleinere meubels te werken! 

Decoratie op je balkon

Gelukkig kun je een balkon wel erg goed decoreren: doordat je aan meerdere kanten muren hebt zorg je al snel voor een gezellige sfeer. Ook is er veel decoratie die geschikt is voor je balkonrailing, zoals plantenbakken en tafeltjes, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de beperkte ruimte. Ook aan de muren kun je verrassend veel zaken kwijt, en met een aantal lampjes kan je al snel een fijne sfeer creëren. Let er wel goed op dat alles stevig vast zit, aangezien de wind zomaar sterk genoeg kan zijn om alles mee te nemen!