Je woning verhuren kan een grote stap zijn. Zo laat je andere mensen in je woning wonen en hoop je maar dat ze het goed onderhouden. Hoewel dit een goede inkomstenbron is voor later, kan het ook aardig wat kopzorgen geven. Gelukkig zijn er een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat het verhuren van je huis een stuk makkelijker gaat. Op deze manier heb je er bijna geen omkijken meer naar en verdien je elke maand toch nog een lekker bedrag zonder ook maar iets er voor te hoeven doen, wel zo handig natuurlijk!

Kies je doelgroep

Je kan je huis verhuren aan expats, studenten, jonge gezinnen, families, singles, en noem het maar op. Iedere doelgroep heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en de ene groep heeft een hoger budget om uit te geven dan het andere. Juist hierdoor is het belangrijk dat je nadenkt aan welke groep je jouw woning wilt verhuren. Zo moet je bij expats rekening houden dat ze na een tijdje weer weg gaan, bij studenten dat ze er minder goed voor zorgen en bij singles en jonge gezinnen dat ze er maar een paar jaar blijven wonen voordat ze zelf op zoek gaan naar een koopwoning.

Schakel een makelaar in

Heb je geen idee hoeveel huur je per maand kan vragen voor je woning? Schakel dan een makelaar in om dit voor je te berekenen. Een makelaar weet namelijk meer van de markt af, de omgeving, waar mensen naar op zoek zijn en wat jouw huis dus te bieden heeft. Zo zorg je ervoor dat je niet te weinig maar ook niet te veel vraagt voor je woning. Ten alle tijden moet het meer zijn dan dat je zelf kwijt bent aan nog bijvoorbeeld een hypotheek. Daarbij kan je in het begin nog iets meer vragen dan wat de makelaar je aanbeveelt, zodat je altijd nog wat omlaag kan gaan wanneer het nodig is.

Kies een geschikte huurder

Ga niet gelijk met de eerste de beste persoon een contract aan. De huizenmarkt is krap waardoor je genoeg reacties gaat krijgen op je woning. Laat ze langs komen en probeer te achterhalen of ze goed voor je woning zullen zorgen of niet. Zo kan je ook vragen voor een referentie en vast contract. Zo kom je namelijk meer te weten over de persoon en of ze daadwerkelijk elke maand de huur zullen betalen. Wel zo fijn als je goede huurders in je woning hebt.

Maak een goed huurcontract

Zowel voor jezelf als voor de huurder is het zeer belangrijk dat je een waterdicht huurcontract hebt. Het kan zeer lastig zijn om dit zelf op te stellen en natuurlijk zijn er voorbeelden online te vinden, maar hiermee heb je dan geen waterdicht contract. Schakel dus eventueel hulp in bij het maken van een huurcontract. Zo weet je zeker dat alle belangrijke punten voor jou in het contract vermeld worden en dat het niet op een andere manier geïnterpreteerd kan worden.  

Kies voor het eerste jaar een huurcontract voor 6 maanden of 1 jaar zodat je er niet al te lang aan verbonden bent in geval van nood.